2

random; brief aan Gwendolyn Rutten

Posted by A_nnick. on 14 mei 2016 in Random |

Geachte mevrouw Rutten,

Beste Gwendolyn,

U gaat dezer dagen nogal over de tongen bij heel wat (toekomstige) mama’s, niet? Bij mij al net zoveel als bij mijn andere mama-vrienden. Pas op, ik begrijp sommige van uw standpunten hoor, absoluut. Zo treed ik u zeker bij als u het heeft over het kunnen kiezen. Dat de twee voornaamste zorgfiguren van dat pasgeboren minimensje de zorg over hun alles zouden moeten kunnen verdelen, begrijp ik volkomen. Mijn lief bijvoorbeeld had heel erg graag wat langer dan 10 dagen met onze Arthur willen spenderen. En eerlijk? Ik, als nieuwbakken mama, had heel graag gehad dat hij wat langer wat meer in mijn buurt was. Want het doet wat met je hoor, mama worden.  Niet alleen fysiek, maar ook (vooral) in je hoofd.

Ik weet niet hoe het bij u zat, maar ik was na dag 5 al van mijn roze wolk gedonderd. Problemen met borstvoeding, waardoor ik met een ontsteking kwam te zitten, waardoor ik toch nog maar de moed probeerde te vinden om af te kolven, om daarna meer dan eens wenend in een hoekje in de zetel te kruipen en uiteindelijk over te schakelen op flesvoeding. Waarna ik met een beschuldigende vinger naar mezelf wees omdat ik mijn kleintje niet het allerbeste kon geven… Wees er maar van overtuigd, mevrouw Rutten, dat er nog mama’s zijn die hun roze wolk in een niet-meer-zo-rozig kleurtje zien veranderen. Wees er maar van overtuigd dat die mama’s heel graag willen dat hun lief nog wat langer hun redder in nood is en een luisterend oor biedt.

Wordt het dus in de eerste plaats geen tijd om het vaderschapsverlof te normaliseren? Want geef toe, die 10 dagen, die vliegen voorbij. Echt. En in die 10 dagen kan je onmogelijk al die o zo belangrijke gehechtheid tussen kind en papa bekomen, daar is heel wat meer tijd voor nodig. Daarom verwacht ik (en met mij nog heel wat andere mama’s) het volgende, mevrouw Rutten. Ik verwacht dat u de papa van mijn kinderen meer dan 10 dagen vaderschapsverlof schenkt.

Waar ik echter niet mee overweg kan, is met het feit dat u hem die dagen van mij, als nieuwbakken mama, wil geven? Ik dacht eventjes dat ik van mijn stoel zou donderen, toen ik dit in De Standaard las. Want weet u, mevrouw Rutten, die 15 weken “moederschapsrust”  – als het er al 15 zijn – zijn echt niet overbodig hoor. Dat die tijd bedoeld is om van de bevalling te herstellen, zoals u zegt, klopt volledig. Dat dit medisch ruimschoots voldoende is, daar wil ik met u nog even over in discussie gaan. Beter nog: ik kan u mama’s uit mijn vriendenkring aanraden, die u hopelijk wel zullen doen inzien dat 15 weken absoluut onvoldoende zijn.

Dat u de vrouwen terug aan het werk wil zetten, en dat die vrouwen ook een plaatsje aan de top verdienen, dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar hou er alstublieft rekening mee dat die vrouwen vanaf het moment dat ze bevallen zijn in de eerste plaats vooral mama zijn. En dat de tijd die ze met hun pasgeborene doorbrengen broodnodig is. En dat dat ook voor de papa geldt.

Daarom, mevrouw Rutten, stel ik voor dat u er toch nog even de Scandinavische modellen bijneemt. Want het werkt hoor, echt.

 

Met vriendelijke groeten,

Annick Verstraete

Tags: ,

2 Comments

  • Inge schreef:

    Heel goed gezegd (geschreven). Ze zijn gewoon weer aan het besparen… In plaats van de papa’s langer verlof te geven, het onze afpakken… Kost geen extra geld hé. Maar er dan proberen zo’n draai aan te geven is ronduit flauw. Als een vrouw al geen carrière meer kan/mag maken omdat ze in haar ganse werkcarriere misschien 1 à 2 keer 15 weken afwezig is dan is de maatschappij toch echt niet goed bezig!

  • Georgetje schreef:

    … En als je dan nog de pech hebt om 6 weken voor je bevallingsdatum te MOETEN stoppen, medisch gezien, dan heb je helemaal geen tijd meer met je kleine minimensje… Daar scheelt toch ook iets aan, maar dat is een heel andere discussie… Want laat ons eerlijk zijn, dan heb je helemaal niet genoeg tijd om te bekomen, medisch dan, van die bevalling… En al helemaal niet als het een keizersnede was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2014-2020 De wereld van Arthur All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.