8

random; over potjestraining

Posted by A_nnick. on 21 augustus 2015 in Random |

Op het potje_09Ook hier is het van dat.  Zindelijkheidstraining.  Op het potje leren gaan.  Weg luiers, welkom broekjes.  Zoals bij velen gaat het ook hier niet zonder slag of stoot.

Ik herinner me nog hoe trots we als ouders waren toen Arthurke op 11 augustus 2014 zijn allereerste plasje op zijn eigenste kleine toiletje maakte.  Net geen anderhalf.  Applaus en heel veel hieperdepiepjes waren zijn deel.  Nu, voor de andere mama’s onder ons: maak je geen illusies: een peuter van anderhalf gaat niet d’office een plasje maken.  Noem het een geluksplasje.

Ondertussen is onze uk iets meer dan twee en een half en gaat hij – zoals ik hier eerder al eens gemeld heb – binnenkort naar school.  Goed idee om ‘m tegen dan “proper” te krijgen, dachten we.  Nu, de klas waar hij naartoe gaat, tolereert pampers wel, maar het zou wel schoon zijn moest het hem tegen dan lukken om zindelijk te zijn.

Wanneer begin je er precies aan? 

Bij ons was ukkie ongeveer twee jaar en drie maand toen we hem regelmatig op het potje plaatsten.  Let wel: dit zal voor ieder kind anders zijn, want elk zijn eigen tempo, je weet wel.  Zelf kan ik niet zeggen waarom we precies dan begonnen zijn, maar het heeft vast en zeker wel te maken met het feit dat Arthur in de kribbe ook op het potje gezet werd.  Samen met de andere grote kindjes.  Een stuk of acht op een rij. :)  Iedere keer vlak voor het eten, na het slapen en dan nog enkele keren tussendoor.  Het zou zonde geweest zijn, moesten we hier thuis niet aan meegedaan hebben.  We schaften ons dus een primitief potje aan en this is how the story begins.  Een primitief potje, jawel, want je hebt er in alle maten en soorten.  Met of zonder deksel, met of zonder muziekje,…

Nog een belangrijke reden om de zindelijkheidstraining aan te vatten, was dat Arthurke zelf aangaf dat zijn pamper vuil was.  Het verschil tussen pipi en kaka kon hij nog niet aangeven, maar wel dat hij een verse pamper wou.

Wat heb je nodig?

Massa’s tijd, want op het potje gaan, leer je een eigenwijze peuter niet op ééntweedrie aan.  Wij vonden de voorbije vakantieperiodes ideaal, want of mama of papa (en zelfs meestal allebei) waren zo goed of constant bij ‘m.  We kozen – net zoals in de kribbe – voor regelmaat: vlak na het opstaan, voor het eten, na het eten en – sinds meneerke namiddagdutjes overbodig vindt – ook tussendoor.

Een potje, da’s evident.

BroekskesDuust broekskes.  En laat oma boerderij nu toevallig graag van die hippe broekjes kopen.  Onze uk loopt dus constant met ofwel vliegtuigen of tractors of auto’s en dergelijke rond zijn poep.  Mijn mama ging haar hartje ophalen in de Zeeman.  Goedkoop & mooi.  Geloof me, die dure broekjes gaan er ook snel “afgewassen” uit zien hoor, want ongelukjes zijn legio.

Een goed werkende wasmachine, wasproducten, een trekker en een dweil.  Meer uitleg lijkt me hier overbodig.

 

Hoe pak je het aan?

Als ik naar het toilet ga, neem ik Arthur vaak mee.  Dan vertel ik hem dat mama pipi doet in het toilet.  En ook dat hij daar eigenlijk nog te klein voor is, maar dat hij pipi op zijn potje mag doen. Het potje stond al enige tijd in ons toilet, het was dus zeker en vast geen vreemd voorwerp.  Op den duur ging hij er ook gewoon zelf op gaan zitten.

Ook boekjes rond zindelijk zijn, worden hier met de regelmaat van de klok gelezen.  Deze is één van de favorietjes, mede dankzij de leuke tekeningen.  Maar ook dit boekje heeft al ezelsoren.

We merken dat Arthur het heerlijk vindt als we van tralalaaa en hieperdepiep doen als hij op z’n potje gegaan is.  We verbinden hier niet altijd een koekje aan, maar af en toe krijgt hij toch nog eens een extra beloning.  Wat me eraan doet denken om misschien eens met beloningsstickers te werken…

Maak er geen drama van als het niet loopt zoals je zou willen.  Vallen en opstaan…

Vaak hoorde ik van andere (groot)ouders dat je de kinderen best een broekje aandoet, zodat ze het “voelen” dat ze geplast hebben.  Tijdens onze vakantie lieten we Turie gewoon in z’n blootje rondlopen.  Door ‘m regelmatig op het potje te zetten, moest hij het niet “voelen”.

 

En nu?  Nee, onze Arthur is nog niet helemaal zindelijk.  Hij is wel heel opmerkzaam in die zin dat hij het voelt aankomen, maar soms raakt hij net niet op tijd bij zijn potje.  Met hier en daar een verdwaald drolletje tot gevolg.  De flinkerd komt het wel zeggen zodat wij het kunnen opruimen.  Bij oma boerderij heeft hij wel een broekje aan, zodat hij ondertussen ook leert om het zelf aan en uit te doen.  Oma boerderij, ‘t is een crème van een madam, zoals ze Arthur (en ons bij uitbreiding) helpt.  De pluimen op haar hoed zullen haar goed staan.

Wanneer was jullie petoetje zindelijk?  Hoe pakte je het aan?

Tags:

8 Comments

 • Evelien zegt:

  Hier een kadeeke van anderhalf. Met de zomer laten we haar gewoon in blote poep rondlopen en ik zet haar regelmatig opt potje. Ze geeft wel aan wanneer ze pipi en kaka moet doen maar soms is ze bang om dat dan ook in de pot te doen en gilt ze tot ze een pamper krijgt haha :-) tot afgelopen week ineens! Een schone drol, een fiere meid en uiteraard fiere mama. Ik ben er wel van overtuigd dat dat was omdat de oma erbij was, en die is er helaas niet altijd bij… de rest van de week dus geen potjes gevuld ;-)

 • Sofie zegt:

  Bij onze 2 oudsten verliep het gelijkaardig. Beiden ongeveer een maand voor hun 2de verjaardag werden ze zindelijk overdag. Op hun eigen aangeven zonder extra beloningen of moeite.

  Ons derde petoeterke is al reeds 3 sinds eind april en toont nog geen enkele interesse … zou hem graag wat meer in blote poep laten lopen maar we leven momenteel niet in de goede omstandigheden daarvoor :-)

  Ons vierde petoerke is 21 maanden en ik heb wel het gevoel eens we wat meer gaan bezig ermee met ons derde hij direct zal mee willen doen!

  • A_nnick. zegt:

   Vlotjes hoor, van nummerke 1 & 2. ‘t Ging bij ons nog geene waar zijn. :)
   Ik ga er ook gewoon van uit dat het geen zin heeft om ze gedwongen op hun potje te zetten, ‘t is er een dégoût van op te doen. Elks op zijn tijd.

 • Lien zegt:

  Wist je dat je boek 1, Cas op het potje gratis krijgt bij JBC als je een klantenkaart hebt en je jouw kindje registreerd? Bij elke verjaardag krijg je dan een bon voor een boek en korting. ‘K moet zeggen dat ik al 4 fantastische boeken gekregen heb! (deze bij 2e verjaardag)
  Onze Casper broekjes aangedaan en vééééééél geduld. Uiteindelijk naar school, proper voor pipi maar niet voor stoelgang. Wou maar niet lukken. Juf had geen oren naar een pamperbroekje dus veel (zeeman)onderbroekjes recht de vuilbak in. :-)
  Maar na een dikke anderhalve maand school helemaal zindelijk. Ook ‘s nachts. Den euro was gevallen… Hihi.

  • A_nnick. zegt:

   Daarom ook dat oma boerderij de “goeikope versies” aangeschaft heeft. En ook gewoon omdat ze mooi zijn. :)
   En wauwie, ook ‘s nachts al zindelijk? Ture zal in de leer moeten komen bij die grote man van jullie.

 • Inge zegt:

  Onze dochter was zindelijk net voor ze naar school moest! Een ideale timing dus! Ik kocht een boekje en zette haar gewoon erg regelmatig op het potje. Als er dan iets in lag, volop applaus geven als stimulans :-)
  Onze zoon is pas 16 maanden maar is nu al geobsedeerd door “kaka”. Hij is al een paar keer naar het toilet geweest, slaat dan op de bril en roept dan luidop kaka. Ik heb hem er ook al een paar keer opgezet maar zonder succes! Maar goed het is nog vroeg dus we zien wel!

 • liese zegt:

  mijn zoon was 2 jaar en 4 maanden toen hij overdag volledig proper was. De twee maanden daarvoor liet ik hem thuis altijd in zo’n sponsen broekje lopen en zette ik hem regelmatig op het potje. Als ik wegging deed ik hem voor de veiligheid wel nog een luierbroekje aan. Er was soms wel eens een accidentje maar na twee maanden intensief samen oefenen was hij er klaar voor om de luierbroekjes weg te laten. Op 3,5 jaar was hij nachtdroog. Ik denk dat ik daarmee zelfs te lang heb gewacht want toen ik het voor het eerst probeerde was hij direct droog en nooit een nat bed gehad. Soit. Het is hier eigenlijk heel vlot gegaan. Dat is de samenvatting :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copyright © 2014-2019 De wereld van Arthur All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.4, from BuyNowShop.com.