2

random; ploetermoeder

Posted by A_nnick. on 24 november 2014 in Random |

Vrienden van mij vragen zich soms af hoe ik het allemaal bolwerk.  Eerlijk ?  Ik weet het zelf ook niet.  Ik heb ook helemaal niet het gevoel dat ik “het allemaal bolwerk”.  Zoals je al ergens kon lezen, staan er bakken strijk op mij te wachten en ook aan de wasmachine ligt er nog te wassen kledij.  Soms denk ik dat het een wonder mag zijn dat we nog niet in ons blootje over straat lopen.  Moest ik minister van tijd zijn, tover ik er snel een paar uur per dag bij.  Wedden dat iedereen daar blij mee zou zijn ?  De zakenmeneren om hun cijfers op te krikken, de studentjes om wat slaap in te halen, de mama’s om hun huis stofvrij te maken en de kindjes om datzelfde huis weer op stelten te zetten.

Het woord ploetermoeder dekt perfect de lading.  Hollend tussen mijn gezin, mijn werk en het gestudeer.  Zelfs het huishouden alleen al is ploeteren.  Thuiskomen en vers eten op tafel toveren met een (af en toe jengelende) peuter aan mijn been, ervoor zorgen dat er voldoende brood in huis is, den oudst’n naar de voetbaltraining brengen, Yana’s agenda checken en nagaan of ze wel echt gestudeerd heeft, ondertussen de tandenstokers en elastiekjes die Arthur uit de schuif haalde, terug opruimen en ga zo maar door.  Over dat vers eten later meer, da’s ook een stokpaardje van mij.

Over dat gestudeer heb ik al het één en ander gepend.  Raar, maar door het hier nog eens neer te schrijven, wordt het precies nog realistischer: op zaterdag 6 december heb ik examen van “begeleiding van gezinnen in crisissituaties” en “persoonlijkheidspsychologie”.   Wat dus maakt dat ik momenteel zo ongeveer verdrink tussen mijn cursussen, de slides, de boeken en de bijhorende – soms onleesbare – handgeschreven nota’s.  Zucht.  Maar ook dat kunnen ploetermoeders aan.

En dan heb ik het nog niet gehad over mijn sociale contacten.  Die zijn de laatste tijd weer op een laag pitje komen te staan, ondermeer door het gestudeer, maar ook omdat ik mijn huis wat op kant wil hebben.  Morgen heb ik mezelf een halve dag verlof gegeven (via mijn personeelsverantwoordelijke en mijn resterende verlofdagen) en dan denk ik eventjes alleen maar aan mezelf.  En ga ik naar de kapper, samen met Nele.  Kwestie van mijn DZP niet te verwaarlozen.  Om het aankomende weekend goed in de te zetten, organiseert San vrijdag een kaas- en wijnavond en da’s dan zo ongeveer het laatste sociaal contact dat ik mezelf toesta.  Toch tot na 6 december.  En misschien best wel wat langer want ondertussen komen de deadlines voor het eerste deel van project en het portfolio ook met rasse schreden dichterbij.

Dit valt me plots te binnen: misschien moeten we stoppen met geloven in het sprookje van de ideale combinatie (top)job en gezin.  Want dat bestaat volgens mij niet.  De meesten zullen altijd wel het gevoel hebben dat ze ergens tekortschieten.  Terwijl ze het in feite prima doen.

Herkenbaar ?  Laat mij eens weten hoe jullie werk-gezin-vrije tijd combineren.

2 Comments

 • Evelien schreef:

  Combineren? Ik ben het er mee eens, een sprookje ;-)
  Voorlopig ben ik wel tevreden als thuisblijfmama. Tot ik weer het nieuwste artikel lees waarin staat dat “mannen het al jaren combineren, waar zagen die vrouwen over?” zucht…
  En alle mama’s doen thans wel gewoon hun best en willen gewoon de beste mama zijn die ze maar kunnen zijn! Ik vind dat elke mama gewoon al het allermooiste is
  wat ze kan worden, of daar nu werk bij komt kijken of niet, of daar nu een berg hobby’s of galafeestjes of … bij komt of niet: je hebt het allermooiste wat je ooit kon doen al gedaan: een mens gemaakt! Zalig toch :-) En verder ploeteren we gewoon allemaal voort aan ons eigen tempo haha!
  Oh en super-superveel succes met de examens! Klinkt heel interessant!

  • A_nnick. schreef:

   Oooh, thuisblijfmama ! Een woord dat al een tijdje “in wacht” staat om over te schrijven. Ik hou namelijk een boekje bij waar ik allerlei dingen in noteer waar ik ooit over wil schrijven. Ik denk niet dat het iets is wat voor mij weggelegd is, maar het lijkt me wel fijn. En idd, mama’s zijn het ALLERMOOISTE wat bestaat. (zegt het meisje dat al jààààren mama wou worden en dat ook steevast als antwoord gaf op de vraag “wat wil je later worden”.) En zelfs ploeteren is fijn. Soms. :)
   Dankjewel voor de examenduim, ’t is ongelooflijk interessant !
   Liefs,
   A.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2014-2022 De wereld van Arthur All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.