3

random; over zinnen die iedere mama met een peuter wel (her)kent

Posted by A_nnick. on 15 juli 2015 in Give-away, Random |

DSC_0556

 

Ik kan er zonder problemen wel 25 van opsommen.  Je weet wel, van die zinnen die iedere mama met een peuter in huis wel kent.  Ze liggen voor het rapen, maak er dus maar gebruik van.  Ojaaa, die van mij zijn nogal streek- en bijgevolg dialectgebonden.  Aarzel niet om ze aan te passen.

Doe je vienger ut je neuze!

Eft je voetn up!  Voor alle duidelijkheid: meestal doet onze uk dit wel, maar als het wandelen ‘m echt teveel wordt, doet ‘ie van sleepvoetje.  Met afgesleten schoenen tot gevolg.

Moej pipi doen?  Waarop dien van ons (bijna) altijd “nee” antwoordt.

Moej kaka doen?  Gevolgd door: “nee, mama”.

Woar stoa je potje? “Daar, mama.”, is hier steevast het antwoord op voorgaande vraag.  Meneerke weet dus maar al te goed waar zijn potje staat, maar is eigenlijk soms nog te lui om er ook effectief op te gaan zitten.  Kaka’s in pampers zijn immers zoveel warmer…  Zindelijkheidtips zijn trouwens meer dan welkom.

Oe vraag je da?  Waarna Turie heel beleefd “abeblief” zegt.

Go we ki keppekeppe doen?  Omdat ik die armpjes zoooo graag rond mijn nek voel.

Stikta ki nie in je moend.  Want jawel hoor, wat doet hij dat graag.  Gaande van zand, over een houten locomotief, over een stukje lego of zelfs een vlieg.  Heeft hij ab-so-luut niet van mij!

’t Is tijd om een dutje te doen.  Of: Gom slaapkes doen eh man.  Met geroep, getier en geschrei tot gevolg.  Een ongekend gevoel voor drama heeft hij.

Kom, we gaan opruimen.  Afhankelijk van wat er op dat moment in zijn hoofd omgaat, begint hij al dan niet op te ruimen.  In dat laatste geval volgt er een opruimdiscussie.

Mama is eftjes bezig.  Als antwoord op zijn vraag om samen een boekje te lezen.  Of als hij weer eens wil dat ik zijn tractor kom wegtakelen.  Of als hij treinsporen wil aanleggen.

Wuk ziej ant doen?  Als het plots verdacht stil is.  Om dan te merken dat hij zichzelf met toiletpapier inpakt, of dat hij alle elastiekjes en vershoudclips uit de lade gehaald heeft.  Of dat hij zichzelf met een stylo aan het bekladden is.

Doeteure!  Wordt hier eigenlijk dagelijks wel eens gezegd.  Het zij bij het ongelooflijk traag vermalen van zijn boterhammen (zonder korstjes dan nog wel), of bij het naar boven gaan op de trap, of bij het winkelen, of bij het tandenpoetsen,…  Situaties ten over.

Je ziet è schatje!  Ook op heel veel verschillende situaties toepasbaar: als hij wel op het potje gegaan is, als hij gans zijn sandwich opgegeten heeft, als hij niet morst met zijn soep, als ik te horen krijg dat hij alweer zo flink was in de kribbe, als hij mij spontaan een zoen komt geven,…

Moej nie up je stoel bluvn zitn?  Als hij plots zelf beslist om van tafel te gaan.

Gifta mor aan mama.  Op momenten dat hij dinges vastpakt die niet voor peuterhanden bestemd zijn.  Zoals daar zijn: het tv-bakje, het dekseltje van de moor, de planten die in huis staan,…

Arthur?  Als ik iets meen te horen wat ik herken, maar niet precies weet wat hij aan het doen is.  Meestal gevolgd door: “ik ben ant kleujen” of “kijk, mama”.

Ziej moe?  Nadat hij o-ver-duidelijk gegeeuwd heeft.  Het antwoord laat zich raden, zeker?

Eila!?

Kom, drienkt nog è teugsje.  Niet dat ik hem moet dwingen om water te drinken, maar ik wil ‘m wel van jongsafaan de gewoonte aanleren om voldoende te drinken.  Water dus.  Naargelang van oe da z’n klakke stoat drinkt hij het zonder problemen op, of zegt hij heel serieus: “Ander water, mama”.  Waarmee hij alleen maar duidelijk wil maken dat de beker waar het water in zit, hem niet aanstaat.  En toch win ik, nah.

Teken niet op je handen!  Want ukkie heeft er zo het handje van weg om van die dingen te doen.  Het woord “handen” kan trouwens gemakkelijk vervangen worden door benen, buik of hoofd.  Nog een geluk dat hij graag in bad gaat. :)

Doe je vienger ut je neuze!  Oeps, staat er al in.  Gewoon maar om duidelijk te maken dat ik hem dat wel heeeel vaak moet zeggen.

Danke, lieve ventie.  Gewoon, omdat hij zo behulpzaam is.

Kom ier, dak je è zoentje geef.  Zelfde reden als bij voorgaande.

Ik tel tot drie eh, ventie!?  1…2…  Meestal hoeft er geen “3” te volgen, want hij begrijpt maar al te goed wat de gevolgen zijn.

Hou je glas met twee handen vast.  Waarna hij het toch soms met één hand probeert.  De deugniet.  Met een knoeiboel, vermaan en geblèt tot gevolg.

De mama/niet-mama/papa/niet-papa die mij hieronder de leukste quote/vraag/zin vertelt + de facebookpagina van De wereld van Arthur liket, wint peutergeriefjes.  Jochei voor slabbetjes en awoe aan vlekken op pulls.  Ook niet onbelangrijk: deze wedstrijd loopt tot 31 juli middernacht.  2015 welteverstaan.  Ik maak de winnaar begin augustus bekend. 

Tags: ,

3 Comments

 • celine schreef:

  Hoe vraag je dat? (bij alle ik-wil…. zinnen)

  Elé! meestal gevolgd door ‘Awel?!…’

  Euuuhhh pardon? (als reactie op een niet zo beleefde zin meestal met lelijke woorden die ze ergens gehoord hebben)

  ah… die twee flapjes aan de zijkant van je hoofd… zijn die er voor de versiering misschien?

  Wat denk je zelf? (als ze iets vragen waarvan ze heel goed weten dat het niet mag)

  Amaai zeg jullie zijn nogal vuile soikes zulle!

  ’t is hier geen opendeurdag (naar aanleiding van alle deuren die hier altijd open blijven staan)

  Standaardvraag na het plassen ‘Is het licht uit?’ Want onze twee jongens kunnen zelfs op klaarlichte tijdstippen niet plassen zonder dat het licht brandt.

  ‘Wie heeft dat hier gedaan?!!!’ Meestal gevolgd door het standaardantwoord van beiden: ‘Ikke niet ’t was broer!!’

  de rest is inderdaad nogal herkenbaar met jouw quote’s.

  • Kimberly schreef:

   Heel herkenbaar! Hier komt nog bij:

   Moeje Pipi doen? Meestal ook neen of alst water toch aan z’n lippen staat loopt hij naar z’n potje terwijl hij roept: dan jocolaatje!! (Deugniet)
   Wa zeg je dan?
   Danku
   Nieuw: wa heb jij gekregen van papa?
   Pampaline (trampoline)
   Oooooo papa camionet thuis ik ook lijden papa camionet
   Zelfde als hierboven met opa camion en opa tactol: nee mama nie kleine tactol ikke glote tactol lijden me opa
   Jules was paardje aant rijden op z’n schop: Jules ben jij moe? Nee paadje moe (laat dramatisch de schop vallen)
   Wil je water? Nee sjampagne :-) hij drinkt graag bruiswater
   Mama is weg Jules.
   Ja mama centjes vedienen dikke kuffel geven oentje!!
   Wa iser?
   Niets of wil nie waarop hij expressief zijn een paar keer optrekt.
   Als wij in de keuken zitten en hij met z’n tractor binnen komt rijden durft er een Awel! Uitkomen waarschijnlijk omdat de mama ook wel zegt :-)
   We kunnen zo nog wel een tijdje doorgaan :-)

 • Joyce schreef:

  “Hoe graag ziede gij uw moeke?” *spreidt zijn armpjes superwijd*
  “Ga je dit eens in de vuilbak/papiermand/wasmand/compostbak gooien voor mij?” *loopt dolenthousiast met het voorwerp in kwestie naar de juiste recyclageplek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2014-2022 De wereld van Arthur All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.