0

random; zelfmoord is laf…

Posted by A_nnick. on 10 april 2017 in Random |

Voor alle duidelijkheid, het zijn geen woorden die ik ooit gezegd heb/zou gaan zeggen. Ze kwamen voort uit de vingers van iemand die ze in een onbezonnen moment (?) op facebook (good ol’ facebook…) plaatste. Ik ben er niet zo de persoon voor om me zomaar in discussies te mengen, maar deze drie woorden maakten me boos en verdrietig tegelijkertijd. Daarom dus.

In eerste instantie wil ik even zeggen dat ik zelfmoord een verschrikkelijk woord vind. Ik gebruik bewust het woord zelfdoding. Om één of andere reden klinkt het in mijn hoofd zachter, dan zelf”moord”. De daad op zich wordt er niet minder erg door, dat niet, maar in mijn hoofd klinkt het milder.

Ok, ieder zijn eigen mening. Als x zelfdoding laf vindt, is dat zijn/haar idee. Niet het mijne.

zelfdoding laf lef egoistischCijfers

Wist je dat er in 2015 10 225 pogingen tot zelfdoding ondernomen werden? Dat zijn er zo’n 28 per dag… Wist je dat er meer mannen dan vrouwen een poging tot zelfdoding ondernemen? Wist je dat België met drie zelfdodingen per dag in de top 3 van Europa thuishoort? Zijn dat dan drie mensen die laf zijn en zomaar uit het leven stappen? Met mijn hand op mijn hart en enkele vrienden die er bewust voor gekozen hebben om er een einde aan te maken kan ik je voluit “neen” als antwoord geven.

Zowel U en V en W (of A en B en C, zo u wil), zagen geen enkele andere mogelijkheid meer om nog verder te kunnen. Geen van hen drie heeft zomaar beslist om uit het leven te stappen. Twee van hen zijn jaaaaaren van psycholoog naar therapeut naar psychiater getrokken in de hoop dat iemand hen dat nodige duwtje kon geven. Alledrie hebben ze er openhartig met bepaalde close-friends over gesproken, in de hoop dat dat hen zou helpen. Alledrie hadden ze op een bepaald moment genoeg van alle medicatie, van alle goedbedoelde gesprekken en van alle uitgestoken handen. Alledrie zagen ze zelfdoding als de enige mogelijkheid om te ontsnappen aan wat voor hen een onleefbare situatie geworden was. Alledrie hebben ze ervoor gekozen om ergens anders gelukkiger te kunnen zijn.

Laf/lef/egoïstisch

Ik heb heel wat mensen al heel wat verschillende meningen horen spuien. De één vindt het laf, van ander spreekt van lef en nog een ander zegt dat het vooral egoïstisch is.

Laf. Zoals in gemakzuchtig? Zo van “ik ga er maar vandoor, jullie zien maar waar jullie ergens uitkomen?” Ik denk het niet.

Egoïstisch dan? Zoals in “ik denk alleen maar aan mezelf, ik zorg er voor dat ik het ergens anders beter heb en laat jullie gewoon achter?” Ik denk het niet. A en B en C hebben veelvuldig nagedacht over wat hun daad bij hun naasten en bij hun vrienden teweeg zou brengen. A schreef zelfs nog heel wat brieven naar zijn vrienden, om ons nog vanalles te vertellen, om zichzelf te excuseren, om nog een laatste grapje te maken, om ons te vragen om regelmatig bij zijn mama en papa langs te gaan, om hem niet te vergeten,… Egoïstisch dus? Nope.

Eerlijk? Toen zowel A als B als C ervoor kozen om er niet meer mee door te gaan, heb ik gevloekt en gehuild en ben ik boos geweest. Want waarom “liepen zij weg van alle miserie en lieten ze ons gewoon achter”? Ja, zo heb ik gedacht. Zo denkt iedereen wel eens op het moment dat ze zoiets te horen krijgen, denk ik. Maar ook bij mij nam de rede op een bepaald moment de bovenhand en kon ik niet anders dan bedenken dat dit echt was wat ze wilden. En dat? Kunnen we alleen maar respecteren.

Meer weten?

www.zelfmoord1813.be (Je kan ook mailen en chatten en bellen. En ja, ik vind het verschrikkelijk dat de sitenaam het woord “zelfmoord” in plaats van “zelfdoding” bevat. Kan er daar iets aan gedaan worden aub?)

 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2014-2022 De wereld van Arthur All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.